Το σχέδιο Μητσοτάκη για τις εθνικές εκλογές και οι ψηφοφόροι των μικρών κομμάτων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

του Πάνου Τουμάση

Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα ακούστηκαν στο κτίριο της Πειραιώς την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την απόφαση του για πρόωρες εθνικές εκλογές. Ήταν η μοναδική στιγμή, ωστόσο, που ανέβηκαν λίγο οι τόνοι από στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ, κατά την διάρκεια της βραδιάς των ευρωεκλογών, παρά τη μεγάλη εκλογική νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι θα κάνει με τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων

Ο πρώτος που έδωσε το σύνθημα ότι απλώς «τελείωσε το πρώτο ημίχρονο» και ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογη συνέχεια, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν υπήρξε καν υποψία πανηγυρισμού στην τοποθέτηση τουαντίθετα έστειλε μήνυμα ενότητας και μίλησε για την προσπάθεια που θα κάνει για να πείσει τους ψηφοφόρους που δεν εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ, ώστε να το πράξουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσηςΗ άμεση προσέγγιση των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτωνειδικά αυτών που υπέστησαν καθίζηση στη χθεσινή εκλογική αναμέτρησηχωρίς να εκφράζεται καμία πρόθεση για συνεργασίες με τις ηγεσίες αυτών των κομμάτων. Αν αθροιστεί το σύνολο αυτών των ποσοστών, μόνο αμελητέο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και δεν αποκλείεται να κρίνει τελικά την αυτοδυναμία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται νέος γύρος καλεσμάτωνστους ψηφοφόρους του Ποταμιού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ένωσης Κεντρώων, καθώς και ευρύτερων πολιτικών χώρων, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι αξίζει πλέον να στηρίξουν τη ΝΔ. Ως ιδιαίτερη περίπτωση αντιμετωπίζεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς φαίνεται ότι έχει αναπτύξει δυναμική, κρίνοντας από το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την Πειραιώς πάντως σημειώνουν, ότι πρόκειται για «επίδοση που αφορά στις ευρωεκλογές».  

ΝΔ : Η μάχη ξεκινά από το μηδέν

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσεγγίσει περισσότερους ψηφοφόρους θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς απομένουν λίγες εβδομάδες μέχρι την τελική αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή σελίδας στην διακυβέρνηση της χώρας, που ελπίζουν στο Μοσχάτο ότι θα επιτύχουν.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αρχίζει νέος γύρος περιοδειών ανά την Ελλάδα, ειδικά σε περιφέρειες όπου θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές. Ο πρώτος στόχος, όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη του κόμματος, είναι να κερδίσει η ΝΔ «12 από τις 13» περιφέρειες της χώρας και εκτιμούν ότι αυτό θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα, ενόψει των εθνικών εκλογών, που θα γίνουν στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Σε συσκέψεις που ακολούθησαν αμέσως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, καθορίστηκε το πλάνο που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το βάρος θα πέσει σε τομείς που απασχολούν τον Έλληνα και κυρίως στο πως θα πείσει ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ότι με κυβέρνηση της ΝΔ μπορούν πολλά να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Ποια θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις ομιλίες του και στις δημόσιες αναφορές του θα κυριαρχεί η πρόθεση για εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν σχέση με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Δηλαδή:

  • Σε θέματα οικονομίας με έμφαση στη μείωση της φορολογίας
  • Σε στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και κυρίως να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας
  • Στην ενίσχυση του συναισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθώς τα παράπονα των πολιτών για τις κυβερνητικές επιλογές είναι έντονα

Καθώς η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξεικοντά σε διψήφιο νούμεροστην Πειραιώς σκέφτονται ήδη την αυτοδυναμία, αν και οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν επί του παρόντος ότι «για την ώρα προέχει η επικράτηση και έπεται το θέμα της αυτοδυναμίας». Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως, ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος για αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα γίνει προσπάθεια για ευρύτερες συνεργασίες.

Βέβαιο είναι ότι, στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές,  βγαίνει εντελώς από το κάδρο της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως λένε στη HuffPost Greece στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα υπάρχουν πλέον αναφορές στον πρωθυπουργό, καθώς στην Πειραιώς εδραιώνεται η πεποίθηση ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει στο χθες». Σε επίπεδο τακτικής, αυτό σημαίνει ότι δεν θα επενδύσουν σε σκληρές ή προσωπικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά στην προσπάθεια να πείσουν ότι η ΝΔ έχει λύσεις για πολλά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.