Προκλητική απάντηση της Τουρκίας στην ΕΕ…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιμένει η Τουρκία στις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και από τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «οι δραστηριότητες της Τουρκίας για την εξερεύνηση των υδρογοναθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά μας», καθώς επίσης ότι «έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «απορρίπτουμε τη δήλωση που έκανε σήμερα η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον», τονίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Επίσης, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επισημαίνει ότι «η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση διακινδυνεύει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απορρίπτοντας τη συνεργασία παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια, δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν».

Κοινοποίηση


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.