Νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ο Στέβο Πεντάροφσκι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς στον δεύτερο γύρο επικράτησε έναντι της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωνε ποσοστό 51,85 %, ενώ η αντίπαλός του κατέγραφε ποσοστό 44,55%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ανήλθε σε περίπου 3,6%.
Η νίκη του Πενταρόφσκι σημαίνει πρακτικά ισχυροποίηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησής του, αφού αποκτά πλέον έναν σύμμαχο στην προεδρική κατοικία – ενώ αποχωρεί από την προεδρία ο Γκεόργκι Ιβάνοφ, προερχόμενος από το στρατόπεδο των εθνικιστών του VMRO και φανατικός πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν, (προσέλευση άνω του 40% ), προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.
Οι εκλογές, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες.
Ο 56χρονος Πεντάροφσκι υποστηρίχτηκε στις εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η αντίπαλος του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίχτηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συνεργάζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο νέος πρόεδρος της χώρας θα αντικαταστήσει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Βόρειας Μακεδονίας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE. Η δεύτερη πενταετής θητεία του Ιβάνοφ στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.
Οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 21 Απριλίου, ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%). Στον πρώτο γύρο συμμετείχε ακόμη ένας υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%. Το ποσοστό συμμετοχής, τότε, διαμορφώθηκε μόλις στο 41,8%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα
Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόρους, ωστόσο το ένα τέταρτο αυτών ζει στο εξωτερικό και σπάνια ψηφίζει στις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.
Ο Πενταρόφσκι ήταν μέχρι τώρα ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και πρώην προεδρικός σύμβουλος.
Είχε διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία στις εκλογές του 2014 αλλά τότε είχε ηττηθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Ιβάνοφ. Αυτή τη φορά κατεβαίνει στην μάχη της κάλπης με πολύ μεγαλύτερες αξιώσεις, έχοντας τη στήριξη τόσο του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος της χώρας, όσο και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου – του αλβανικού κόμματος Ενωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση (DUI).
Γεννημένος το 1963, ο Πενταρόφσκι είναι βετεράνος πολιτικός, έχοντας υπηρετήσει ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο πλευρό του πρώην προέδρου  Μπόρις Τραϊκόφσκι από το 2001 έως το 2004. Στη συνέχεια διετέλεσε επικεφαλής της κρατικής εκλογικής επιτροπής για ένα χρόνο πριν γίνει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στον πρώην πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Είναι κάτοχος πτυχίου νομικών και πολιτικών επιστημών.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.