Η διαδικασία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Κυριακή 30 Ιουνίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 2 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το μικρότερο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ προκήρυξης εκλογών και διεξαγωγής τους είναι 22 ημέρες

Σε κάθε περίπτωση πιθανότατα στις 3 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα τον ενημερώσει για την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Αμέσως θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 37 και η παρ. 3 του άρθρου 40 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα χρονικά όρια που προβλέπονται δεν θα εξαντληθούν καθώς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες.

Πιθανότατα την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση διορίζοντας πρωθυπουργό έναν από τους επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων για να οδηγήσουν την χώρα συντεταγμένα στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη απο την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δρομολόγησε εσπευσμένα τις διαδικασίες ορισμού νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.