17 νέες κατηγορίες απήγγειλαν στον Ασάνζ οι ΗΠΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε την Πέμπτη 17 νέες κατηγορίες εναντίον του συνιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται υπό έκδοση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τελευταίες κατηγορίες αφορούν στην παράνομη λήψη και δημοσίευση των ονομάτων απόρρητων πηγών.
Ο Ασάνζ είχε κατηγορηθεί τον περασμένο μήνα για συνωμοσία από κοινού με την πρώην αναλύτρια του στρατού των ΗΠΑ, Τσέλσι Μάνινγκ, για να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο του Πενταγώνου.
Αμέσως μετά τη δημοσιποίηση αυτής της νέας επιβαρυντικής εξέλιξης, τα WikiLeaks αντέδρασαν στο twitter σχολιάζοντας: «Αυτό είναι τρέλα. Είναι το τέλος της δημοσιογραφίας για την εθνική ασφάλεια και η πρώτη τροπολογία».
Ο Ασάνζ εκτίει ποινή φυλάκισης στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση των όρων εγγύησης. Ο 47χρονος κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα, μετά τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Ισημερινού,όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο από το 2012, μετά από καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση γυναίκας στη Σουηδία. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται κάθε αδίκημα.
Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο, ο Ασάνζ συνωμότησε με την Μάνινγκ, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και να αποκαλύψει εμπιστευτικά αμερικανικά αρχεία, και εξέθεσε εμπιστευτικές πηγές στη Μέση Ανατολή και την Κίνα, βάζοντάς τις σε κίνδυνο.
Η Μάνινγκ κρίθηκε ένοχη το 2013 για κατηγορίες περιλαμβανομένης της κατασκοπείας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πίσω στη φυλακή αφού αρνήθηκε να καταθέσει.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.