Παππάς και Παπαδημούλης: Να σταματήσει ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατάργησης του εθίμου του σαϊτοπολέμου μετά τον θάνατο του εικονολήπτη έχουν πάρει κυβερνητικά στελέχη και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Την αρχή έκανε το απόγευμα της Δευτέρας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ το πρωί της Τρίτης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με δήλωσή του ζήτησε να καταργηθεί το έθιμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς έγινε το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που πήρε δημόσια θέση για όσα θλιβερά έγιναν στην Καλαμάτα με τον θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη κατά τον σαϊτοπόλεμο. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πρότεινε την κατάργηση του εθίμου και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει να στηρίζει τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Νίκος Παππάς@nikospappas16

ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΘΙΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. Η ΝΔ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ Κ. ΝΙΚΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΟΤΙ ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΖΩΗ.

Θέση στο θέμα της απώλειας της ζωής του εικονολήπτη στην Καλαμάτα και του τραυματισμού της 8χρονης Αλεξίας στις Θεσπιές από αδέσποτη σφαίρα, πήρε νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ο εικονολήπτης που έχασε την ζωή του στην Καλαμάτα και η 8χρονη που δίνει μάχη για τη ζωή, μας θέτουν προ των ευθυνών μας. Τα έθιμα που αφαιρούν ζωές, πρέπει να «πεθάνουν». Με την συμβολή και της ηγεσίας και της κοινωνίας. Ας χαθούν καλύτερα κάποιες ψήφοι, παρά να χαθούν κι άλλες ζωές!», καταλήγει στην ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Παπαδημούλης.

Dim. Papadimoulis

@PAPADIMOULIS

Ο ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Κ Η 8ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΜΑΣ ΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΑΣ. ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΖΩΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΠΕΘΑΝΟΥΝ». ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ Κ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ Κ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΑΣ ΧΑΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΨΗΦΟΙ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΖΩΕΣ!

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανασκεύασε τις δηλώσεις του για το έθιμο και τη συνέχισή του. Ουσιαστικά, αυτό που δήλωσε είναι ότι δεν θα μπορέσει, πλέον, να συνεχιστεί, εάν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο από την Πολιτεία. Μάλιστα, ζήτησε – μέσω του OPEN TV, συγγνώμη για τις δηλώσεις του ότι «το έθιμο του σαϊτοπολέμου δεν θα απαγορευτεί, γιατί είναι καταγεγραμμένο στο DNA των Μεσσήνιων και θα υπάρξουν αντιδράσεις».

«Κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να κάνει ξανά σαϊτοπόλεμο…»

«Προφανώς», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, «άδεια δεν μπορεί να δοθεί […], ο θάνατος του ανθρώπου είναι μια καμπή γι’ αυτό τον θεσμό. Εκτιμώ πως κανένα δημοτικό συμβούλιο στο μέλλον -σημειωτέον οι αποφάσεις ήταν μέχρι σήμερα ομόφωνες- δεν θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτόν τον θεσμό. Φοβάμαι ότι ο θεσμός αυτός, με τον θάνατο, φτάνει στο τέλος του».

«Να γίνει μια συζήτηση με την πολιτεία»

Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση με την πολιτεία για τον καθορισμό ενός θεσμικού πλαισίου για το έθιμο. «Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι κάτω με την Πολιτεία και να προσδιορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο; Εμείς εκλιπαρούμε χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το πώς ακριβώς θα γίνεται. Αυτό είναι το θέμα […] Βεβαίως, ο κ. Θ. δεν ξανάρχεται, βεβαίως είναι κάτι που μπορεί να αφιερωθεί στη μνήμη του. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος (σ.σ.: το έθιμο του σαϊτοπόλεμου) να διασωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.